Warzywnik ekologiczny

Jedną z atrakcji dla naszych turystów jest warzywnik uprwaiany tylko metodami ekologicznymi. Na wyniesionych rabatach życie rozpoczyna się bardzo wcześnie. Wały szybciej się nagrzewają od słońca, ogrodu się nie przekopuje, więc co roku szybciej niż na konwencjonalnych grządkach zielenią się wieloletnie gatunki – na przykład szczypiorek, natka pietruszki czy zioła. Żeby posiać warzywa wystarczy rozgarnąć ściółkę, nasypać trochę kompostu i rządkiem umieścić nasiona. W ogrodzie przemieszano kwiaty z warzywami i krzewami. Jest to przemyślany układ. Pewne gatunki lubią swoje sąsiedztwo i sadzone obok siebie zyskują naturalną odporność na choroby i szkodniki. Na przykład marchew siejemy obok cebuli, pomidory łączymy w parę selerem, sałatę z ogórkami. A pomiędzy warzywami konieczne są aksamitki i nasturcja. Co roku poszczególne gatunki powinno się siać w innym miejscu. W ściółce, czyli fragmentach gałęzi, słomy i liści działa gigantyczna armia pożytecznych mikroorganizmów, które rozkładają materię organiczną na proste składniki, które są łatwo dostępne dla roślin. Podstawą ogrodu jest więc ciągłe ściółkowanie.

 
         

         
 
Informacje o plikach cookies.