Uprawa porzeczki
Gospodarstwo płożone jest w ekologicznie czystym regionie Polski . Kilkunastoletnia tradycja uprawy czarnej porzeczki w naszej rodzinie dała doskonałe efekty produkcyjne i walory smakowe. Ekologiczna metoda uprawy mimo, że bardzo wymagająca i pracochłonna spowodowała, że na nasze działki powróciły gatunki zwierząt i roślin wytępione wcześniej tradycyjnymi (czytaj chemicznymi) metodami uprawy roli. Certyfikat zgodności procesu produkcji z wymaganiami rozporządzenia UE o produkcji ekologicznej potwierdza, że owoce z naszej plantacji nie zawierają szkodliwych dla zdrowia i środowiska pestycydów.   
 
Warto wiedzieć jak cenna jest porzeczka. Zawiera od 40 do 400mg witaminy C, której towarzyszy witamina P, powodująca, że przyswajalność witaminy C wynosi niemal 100%. Czarne porzeczki mają dodatkowo witaminę K, a medycyna ludowa poleca je jako lek przeciw reumatyzmowi. Rany (szczególnie żylakowe) leczy się okładami z owoców i liści. Ma szereg rzadkich mikroelementów, takich jak bor i jod, kwasy organiczne, pektyny (zestalenie galaretek). Współczesna medycyna stosuje porzeczki w fitoterapii (gośćce, miażdżyca, choroby pęcherza, nieżyty przewodu pokarmowego, biegunki, kolki, dolegliwości serca i migreny). Nasi goście mają okazję spróbować soku z czarnej porzeczki przygotowanego przez naszą babcię tradycyjnymi metodami.



 

 
Informacje o plikach cookies.